5 de març del 2015

NOTICIES DES DE MABAN, SUDAN DEL SUD.

Estimats amics i família,

Us enviem aquest petit resum de la feina que portem entre mans a Maban, Sudan del Sud, amb el desig de fer-vos partíceps del que vivim. Aquí hi portem quasi mig any amb el Servei Jesuita als Refugiats (JRS). 
També us volem convidar a unir-vos a nosaltres en l’intent d’ajudar les persones refugiades d’aquesta regió i així poder compartir junts el motiu de la seva alegria. 

Què hem fet?

Formació de professors
127 professors refugiats i 48 professors de la comunitat local han completat el nostre curs de formació amb el propòsit que l'educació pugui arribar a més persones i així construir un demà millor per a tots. 
Esports per a joves als camps de refugiats.
Segurament, la intervenció amb més impacte en la comunitat de refugiats: convivència, proposta d’oci, hàbits de salut i resolució de conflictes tot en una mateixa activitat.
Visites a casa dels més vulnerables.
És la nostra activitat estrella i un dels irrenunciables del JRS: servir, acompanyar i defensar les vídues, els orfes, els ancians, les persones amb disminucions...
Pastoral, Eucaristies els Diumenges, formació de catequistes.
Perquè hi ha una esperança que sobreviu a tota adversitat i és font de consol i alegria, compartim i celebrem la nostra fe en el Déu de Jesús en aquesta convulsa terra d’exili i acollida

Quins han estat els reptes?

Inseguretat
El conflicte ja porta un any i ha desplaçat prop de 2 milions de persones al país i més de 4 millions de persones necessiten urgentment ajuda humanitària. A l’agost degut a la insegurerat vàrem haver de ser evacuats. 
Fortes pluges i inundacions
La mateixa aigua que podria ser una benedicció es converteix en un motiu més de desplaçament forçós per una població desprovista d’una infraestructura adequada i d’uns recursos mínims.
Manca d'aliments
Amb unes carreteres molt deficients i tancades al trànsit durant els mesos de l’estació de pluges, l’única forma d’abastir d’aliments a la població refugiada és per avió. L’encariment de la distribució imposa restriccions i una dieta bàsica molt limitada.

Què volem fer l’any 2015?

  • Seguir formant els professors.
  • Oferir anglès a 900 adults.
  • Començar una escola bressol per 90 infants.
  • Recolzar 6 escoles primàries i una escola d'educació secundària.
  • Renovar algunes capelles destruïdes durant la guerra.
  • I moltes altres coses.
Malgrat els reptes ens sentim molt agraïts de poder ser aquí a Maban acompanyant aquest poble. Sovint recordem que Jesús també fou un refugiat (Mt 2, 13-15).
 Ens acomiadem amb l’esperança que la pau finalment arribarà   aquest racó de món. Ens sentim molt estimats per tots vosaltres.
Àlvar Sanchez i Pau Vidal


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada