20 d’abril del 2016

Males noticies prop la frontera de Sudan del Sud amb Etiòpia.

Malauradament ens arriben males noticies des de Sudan del Sud. Prop la frontera amb Etiòpia, lladres de bestiar van matar 208 dones i nens i en rapten 108 més.

L’atac va ocórrer a la regió de Gambela, a l’oest d’ Etiòpia, que manté una frontera porosa amb el Sudan del Sud. A la zona viuen gairebé 300.000 refugiats sud-sudanesos que van fugir de la guerra, iniciada l’any 2013 entre el president Salva Kiir, d’ètnia dinka, i els rebels liderats per l’exvicepresident Riak Machar, líder dels nuer. Encara que les dues parts han encoratjat l’antic odi entre diverses ètnies, no es tracta d’un conflicte tribal sinó d’una lluita pel poder i el control dels recursos.

En el segrest massiu de Gambela, que no va afectar el camp de refugiats sinó pobles veïns, sí que hi ha una aroma tribal. Segons diversos supervivents, els assaltants eren d’ètnia murle, que en el passat ja havien protagonitzat atacs similars, encara que mai tan sagnants, i havien robat vaques i segrestat a nens per criar-los com a propis.


En aquesta ocasió, alguns testimonis van dir que havien vist entre els lladres murle diversos homes dinka, a qui van reconèixer per les escarificacions als seus rostres. La virulència de l’atac va desconcertar molt. “Si havien vingut només a robar-nos els nostres ramats, per què tots aquests assassinats?”, va assenyalar Bol Chuol, un dels supervivents, a The New York Times. Chuol, que va veure com s’emportaven el seu fill, va acusar els assaltants de rabejar-s’hi: “Seguien la gent per matar-la fins i tot quan ja tenien totes les vaques”.

Podeu llegir tot l'article de la Vanguardia en aquest enllaç.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada